יום שני, 23 בספטמבר 2013

שנה חדשה, יוזמות חדשות

בשנה שעברה (תשע"ג) התחלנו בהפקת עיתון בית הספר המתוקשב. הצוות כלל כתבים ומראיינים, צלמים ועורכי סרטים. התלמידים היו מאוד פעילים ומכוונים ליוזמה וליצירה, והעיתון היה מאוד עשיר ומגוון.
למרות זאת, התחושה המרכזית שלי הייתה, שהפעילות נשארה בגדר שיעור שמתרחש בכיתה. היא לא פרצה החוצה במידה מספקת, אל המרחב הציבורי, אל תודעת כלל בית הספר.
המורים עודכנו מדי כחודש בדוא"ל לגבי החידושים בעיתון, ומרביתם נחשפו אליו. הורי התלמידים המשתתפים בצוות העיתון, ברובם היו ערים לפעילות. אל כלל תלמידי בית הספר לא הצלחנו להגיע באופן שוטף.
את העיתון הראשון השקנו באירוע חברתי, שהיה משותף ל-3 ההנהגות החברתיות בבית הספר: מועצת התלמידים, ההנהגה הירוקה וצוות העיתון. בהמשך תלינו מודעות והשתמשנו בקודי QR, על מנת שהתלמידים יוכלו להיכנס לעיתון גם באמצעות הסמארטפונים. יצרנו תערוכת צילומים בית ספרית בעקבות הצפות החורף האחרון והזמנו את כל התלמידים לתעד את חוויותיהם האישיות, ועוד, אך זה לא הספיק כדי להפוך את כלל התלמידים לצרכני מידע באופן שוטף.

על מנת להפוך את העיתון המתוקשב לאירוע בית ספרי, אני רואה כרגע שני כיווני פעולה מרכזיים:
1. פרסום (לוחות מודעות, יצירת דף פייסבוק לפרסום העיתון וכו').
2. שילוב יותר תלמידים בעשייה (יצירת תכנים, השתתפות בחידונים ושעשועונים). לשם כך יש צורך בשילוב אנשי צוות נוספים, שיתמכו בתהליך.

ועכשיו, שנה חדשה, ואיתה יוזמות חדשות:

התשדירונט- תשדירי אודיו בשפרירונט: יפתח, המורה למוזיקה, הציע יוזמה של יצירת תשדירי אודיו עם תלמידים במרכז המוזיקה, ושילוב התוצרים בעיתון בית הספר, השפרירונט. הפעילות תתבצע כפעילות נקודתית של מספר מפגשים לכל קבוצה, וכך יוכלו תלמידים רבים להשתתף בה לאורך השנה.

הנחיית כתבים ומראיינים: אתי תנחה כתבים ומראיינים (בהתאם לאילוצי המערכת), בהיבטים שונים של חשיבה, תכנון וכתיבה. יוכלו להיעזר בה הן כתבי מערכת קבועים, והן תלמידים שברצונם להשתתף בכתיבה בעיתון באופן חד פעמי (ה"פרילאנסרים")

פיתוח מנהיגות חברתית: השנה נערוך מספר פעילויות משותפות לתלמידי שלוש ההנהגות החברתיות: מועצת התלמידים, ההנהגה הירוקה וצוות העיתון, על מנת למתג אותם כקבוצה מובילה בבית הספר, לעודד מנהיגות חיובית, אקטיביסטית ויוזמת. במקום להתייחס אליהם כאל שלושה גופים, כפי שהיה בשנה שעברה, נתייחס אליהם כאל קבוצת הנהגה בית ספרית, המחולקת לשלוש תת קבוצות.





פרפרים של התחלה

כמו בכל התחלה, אני ניצבת בפני הרגשות המעורבים הללו: מצד אחד התרגשות לקראת משהו חדש, שהיופי שבו הוא שאני לא ממש יודעת לאן הוא יוביל, אבל בטוחה שהמסע יהיה מעניין, ומצד שני, הקול הקטן הזה ששואל למה בכלל להיכנס להרפתקה הזו, גם ככה היום-יום עמוס, גם בלי ליצור לעצמי מטלות נוספות.

מכיוון שהבחירה היא שלי, בוחרת לעשות.

אז קצת רקע, או למה בעצם נוסד הבלוג הזה?

בשנה שעברה, במסגרת לימודיי לתואר שני בחינוך, בהתמחות תקשוב ולמידה, פיתחתי יחידת לימוד להפקת עיתון בית ספר מתוקשב. אני מלמדת בבית ספר שפרירים ב', בית ספר על יסודי לחינוך מיוחד, שבו לומדים תלמידים בעלי לקויות למידה מורכבות. בבית הספר לא התקיים בעבר עיתון בית ספרי, והרעיון של הפקת עיתון מתוקשב הצטייר בעיני ככלי שיכול לאפשר מגוון דרכי הבעה לתלמידים, כך שגם מי שמתקשה במיומנויות למידה "מסורתיות", יוכל להביא את העושר והיצירתיות שבו לידי ביטוי במגוון אמצעים, כגון צילום, עריכת סרטונים ועוד.
בשנת תשע"ג (2012-13) ייסדנו את עיתון בית הספר. צוות העיתון כלל 16 תלמידים מכיתות ז'-י"ב, שבחרו מרצונם להשתתף בקבוצה. במהלך החודשיים הראשונים לפעילות הגדירו התלמידים פרמטרים שונים הקשורים לעיתון. המרכזי שבהם היה פורמט העיתון, האם ליצור עיתון מודפס על  נייר או עיתון מתוקשב. בהמשך בחרו התלמידים את מדורי העיתון, אופי הכתבות וכד'.

בעבודת הגמר בלימודי התואר השני שלי, חקרתי את תהליך קבלת ההחלטות של התלמידים. המחקר פורסם כפוסטר בכנס מיט"ל 2013:
הפקת עיתון בית ספרי מתוקשב על ידי תלמידים לקויי למידה: חקר מקרה/ ענבל סמית וגילה קורץ

לקראת סיום שנת תשע"ג בחרה הקרן לעידוד יוזמות חינוכיות בעיתון המתוקשב שלנו כאחת מכ-60 יוזמות שלהן תעניק הכרה, תמיכה וליווי לאורך שנה זו, תשע"ד.
באמצעות הבלוג אתאר ואתעד את תהליך העבודה לאורך השנה: אתגרים, הצלחות, קשיים, ניצחונות קטנים שבדרך, התפתחויות, תובנות.

אז יוצאים לדרך...

קישור לרשומות בנושא תהליכי הפקת העיתון, תשע"ג: